媒體報導

壹週Plus訪問 - 環保回收的辛酸苦樂

2017-01-28 | 壹週Plus訪問 - 環保回收的辛酸苦樂

感謝壹週Plus對本會的支持,從訪問中介紹本會的服務及成立的由來,和大家分享環保回收的辛酸苦樂。社企月蝕5萬 堅持信念bit.ly/2jfJy1h..

壹週Plus 轉贈貧病老弱

2017-01-28 | 壹週Plus 轉贈貧病老弱

好多謝<壹週Plus>邀請曙光計劃做呢個訪問,希望喚起大家關注大量傢俬被當作垃圾丟棄的問題,更甚者是我們身邊仲有好多人真係家徒四壁——連鋪地的薄床褥都是由別人送贈的。再次呼籲各位朋友身體力行,為環保多..

蘋果日報訪問 - 回收變禮物

2016-12-28 | 蘋果日報訪問 - 回收變禮物

本機構獲蘋果日報訪問,是次訪問內容主要了解曙光計劃對環保及聖誕節前後回收聖誕裝飾及市民不適用的禮物等如何進行回收,及宣揚環保。此外,了解本機構回收用品後會如何處理。本機構於19/11/2016於屯門石..

東張西望專訪篇

2016-01-28 | 東張西望專訪篇

衷心多謝TVB對環保的支持!真的好高興接受《東張西望》 訪問, 多年的努力終於得到大家關注。其實 經營二手傢俬並不容易,最大困難是要面對昂貴的營運成本,尤其是租金和人工,但為了環保我會堅持 到底,..

DBC數碼電台訪問

2016-01-13 | DBC數碼電台訪問

臨近歲晚,唔知大家係咪已經開始步入迎新春既心情?定係煩惱緊年廿八大掃除點樣清走D既大件又用唔著嘅傢俱家品?又或者, 想透過二手平台去搵一D平靚正又符合環保概念既傢俱呢! 今日有幸被DBC數碼..

熱血時報訪問

2016-01-12 | 熱血時報訪問

好多謝《熱血時報》邀請曙光計劃做呢個訪問, 從而讓大眾了解更多傢俬回收及處理既問題。歡迎大家Click入以下連結重溫一下節目既內容啦! 節目連結:http://www.passiontime..

唔鍾意就換?!

2016-01-11 | 唔鍾意就換?!

曙光計劃最近接受左東方日報既訪問,的確可以讓香港人及政府關注現時大眾對傢俱環保及回收既意識!正正同我地機構所重視既工作有莫大關係!本機構估計,傢俱棄置率有上升趨勢,一三年每日回收既傢俱重約四噸,一四年..

《U Magazine》訪問 – 舊物修復重生記

2015-07-10 | 《U Magazine》訪問 – 舊物修復重生記

今期出版既U Magazine有介紹我地既傢俬維修服務呀!屋企有啲傢俬用得耐有感情但又爛左點算好?不妨試下搵我地幫你維修,舊物重新,好過你去買過件新啦!每件舊物都有佢重新既機會,經過我地修復或改裝,既..

『樂悠在屯門』- 識買惜食遊屯門

2014-04-03 | 『樂悠在屯門』- 識買惜食遊屯門

『樂悠在屯門』係我地曙光二手傢俬家品店有得拎啦!歡迎取閱!係書都有介紹我地架,仲有介紹左好多係屯門特色好去處!..

「稻草人」-物之救贖。尋找舊物重用平台

2014-03-20 | 「稻草人」-物之救贖。尋找舊物重用平台

稻草人2014年春季刊中的專輯物之救贖篇中,訪問及報導本會,讓更多市民認識我們及了解環保回收。 ..

買得好之愛物惜物好地點

2013-07-07 | 買得好之愛物惜物好地點

刊物轉載:2013年3月屯門區議會刊物 「健康消閒在屯門」-買得好之愛物惜物好地點..

壹周刊 第1155期  "回收再用"
新假期 第644期  "送舊迎新"
顯示 1 - 13 / 13 (共 1 頁)